Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΔΡΑΣΕΙΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ



ΔΡΑΣΕΙΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Αγροτικός τομέας –Πρωτογενής παραγωγή

  1. Μετά από διάλογο με τους τοπικούς φορείς (παραγωγούς , συνεταιρισμούς, εμπόρους κλπ) θα καθιερώσουμε άμεσα με την «θεσμική μεσολάβηση» του Δήμου «Τοπικό σύμφωνο παραγωγής και κατανάλωσης – Τοπικό σύμφωνο διαδραστικότητας των παραγωγικών τομέων». (Αποτελεί μορφή Συμβολαιακής γεωργίας  σε τοπικό επίπεδο)

 Στόχοι μας είναι:

·         Τα νησιά μας να γίνουν κατά το δυνατόν αυτάρκη στην προϊόντα πρωτογενούς διατροφής.

·         Η αύξηση του τοπικού εισοδήματος που μένει στα νησιά.

·         Η δημιουργία  θέσεων εργασίας

Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι εισάγονται περίπου 300 τόνοι πατάτες το χρόνο. Ανά  5 στρέμματα δημιουργείται μία 1 θέση εργασίας. Άρα μπορούμε να δημιουργηθούν  60 θέσεις εργασίας από την συστηματική καλλιέργεια ενός μόνο προϊόντος.

  1. Μέρος του Τεχνικού Προγράμματος θα διατεθεί  σε έργα με αυτεπιστασία

Μικρά έργα του Δήμου θα γίνονται με αυτεπιστασία. Τα έργα αυτεπιστασίας κοστίζουν περίπου 70% φθηνότερα από την κλασσική διαδικασία υλοποίησης δημοσίων έργων. Θα διαθέσουμε το 30% των πρώτων προϋπολογισμών του Δήμου για αυτεπιστασίες.

Με τον τρόπο αυτό στοχεύουμε:

  • Να υλοποιήσουμε φτηνότερα και γρηγορότερα μικρά αλλά απαραίτητα έργα
  • Να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, τη χειμερινή κυρίως περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη την πτώση ης οικοδομικής δραστηριότητας και τις συνθήκες ανεργίας που έχει δημιουργήσει η κρίση.

Η χρηματοδότηση των έργων αυτών θα γίνει από πόρους των ΚΑΠ(Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων), ενώ η μισθοδοσία μπορεί να καλυφθεί από προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης του νέου ΕΣΠΑ μέσω ΟΑΕΔ.

  1. Μέρος του τελών παρεπιδημούντων που δεν εισπράττονται σήμερα (0,5% του τζίρου της τουριστικής δραστηριότητας (8.000.000 €) θα πηγαίνουν σε στοχευμένη τουριστική προβολή  του νησιού και ειδικότερα σε μορφές τουρισμού που μπορεί να λειτουργήσουν εκτός περιόδου αιχμής για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου ( Θρησκευτικός, περιπατητικός, αναρριχητικός, εκπαιδευτικός, φοιτητικός, αθλητικός, περιβαλλοντικός, καταδυτικός, κυνηγετικός κλπ)

Το γεγονός αυτό προϋποθέτει:

  • Την εκπόνηση Ολοκληρωμένης Μελέτης Τουριστικής Ανάπτυξης των νησιών μας που θα εκπονήσουμε άμεσα
  • Την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής των νησιών μας

Ειδικό κεφάλαιο της μελέτης θα αποτελεί η Μελέτη προσέλκυσης Κρουαζιερόπλοιων  και η κατασκευή Ναυδέτου (τσαμαδούρας) στο Καψάλι στα πρότυπα της Ύδρας.

Επίσης θα διερευνά και τη δημιουργία Μαρίνας στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα.