Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ



ΕΝΕΡΓΕΙΑ -  ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ
1.     Άμεση υποβολή πρότασης του Δήμου για ένταξη στη Δράση «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ - ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» με π/υ 50 εκ €, του Ε.Π «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013.

Οι δράσεις αφορούν στη Εξοικονόμηση Ενέργειας, στην Αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στις Πράσινες Μεταφορές, στην Περιβαλλοντική Αναβάθμιση, στη Διαχείριση Απορριμμάτων καθώς και στην αειφόρο Διαχείριση των Υδατίνων Πόρων.

Ενδεικτικές Συγχρηματοδοτούμενες Δράσεις του Προγράμματος είναι:

·         Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Κατοικίες

·         Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Δημοτικά Κτίρια και υποδομές

·         Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Κτιρίων και Αστικών περιοχών

·         Εκσυγ/σμός εγκαταστάσεων Διαχείρισης Υδατίνων Πόρων – Αφαλάτωση με ΑΠΕ

·         Διαχείριση  Απορριμμάτων – Ανακύκλωση, Βιοαέριο κλπ

·         Ενίσχυση της Πράσινης Επιχειρηματικότητας

·         Ηλεκτροπαραγωγή με ΑΠΕ κλπ

Ειδικότερα για τη Δράση «Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Κατοικίες», που είναι διαφορετική του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ οίκον», προβλέπεται η χρηματοδότηση εργασιών προς Ιδιώτες για:

·         Τοποθέτηση θερμομόνωσης στέγης ή δώματος

·         Αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με ξύλινα

·         Εγκατάσταση προβόλων για σκίαση ανοιγμάτων

·         Τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών για παραγωγή ζεστού νερού

Στο πλαίσιο αυτό θα επιτύχουμε κυρίως:

·         Την  αναβάθμιση Ιδιωτικών και Δημοτικών κτιρίων, του Δημοτικού Φωτισμού και των υποδομών ύδρευσης, ώστε να έχουν αποτελεσματικότερη και  οικονομικότερη λειτουργία αλλά και μικρότερο κόστος προς τους Δημότες.

·         Την αισθητική αναβάθμιση υπαίθριων χώρων (πχ πλατειών κλπ), αλλά και τη βελτίωση του μικροκλίματος

·         Θα τονώσει τον τομέα της οικοδομικής δραστηριότητας η οποία βρίσκεται στο 10% του επιπέδου που ήταν το έτος 2007.

·         Σημαντική έμπρακτη συνεισφορά στην προστασία του Περιβάλλοντος

 

2.     Μετά την Ολοκλήρωση της μελέτης του Σχεδίου Χωρικής - Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π) του νησιών θα υποδειχθούν οι περιοχές για πιθανή περιορισμένη και λελογισμένη  ανάπτυξη των ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες στη βορειοδυτική πλευρά ή ακόμη στη θάλασσα ή τις γύρω βραχονησίδες, φωτοβολταικά όπου η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας έχει καταγραφεί μεταξύ 1528 και 1762 KWH/m2/έτος, από τις υψηλότερες στην Ελλάδα κλπ) σε συνεργασία με την Εγχώριο περιουσία και πιθανούς ιδιώτες επενδυτές. Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα φέρει έσοδα στο Δήμο και ενεργειακή αυτονομία αλλά  θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

 

3.     Θα διεκδικήσουμε την  υπογειοποίηση μεγάλου μέρους του Δικτύου της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, ειδικότερα κοντά και μέσα σε οικισμούς. Οι οργανισμοί αυτοί πλέον είναι ιδιωτικές εταιρείες και πρέπει να προσαρμοστούν στις απατήσεις του κοινωνικού συμφέροντος.

 

4.     Θα διεκδικήσουμε από τη ΔΕΗ να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εξαλειφτεί το φαινόμενο διακύμανσης της τάσης που προκαλεί φθορές και ζημιές στις ηλεκτρικές συσκευές.

 

5.       Θα διεξάγουμε υπό την αιγίδα του Δήμου και σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και άλλους φορείς ενημερωτικές ημερίδες που άπτονται της εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας.