Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ


ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Α. ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επεξεργασίας και διάθεσης των υγρών αποβλήτων του νησιού, απαιτείται η εκπόνηση ενός Ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των υγρών αποβλήτων, όλων των κατηγοριών(οικιακά, ελαιοτριβείων, σφαγείων κλπ), προκειμένου να αναδειχθούν οι βέλτιστοι μέθοδοι επεξεργασίας τους είτε σε τοπικό επίπεδο(ανά οικισμό ή ομάδες οικισμών), οι οποίες θα καλύπτουν το σύνολο του νησιού.

Διαφαίνεται ωστόσο ότι η λύση των Εναλλακτικών Συστημάτων Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων (Σ.Ε.Α.Α) σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΥΠΕΚΑ και της ΕΕ(2012).για  οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, όπως είναι οι περισσότεροι στα νησιά μας, να είναι η καταλληλότερη.

Αποτελούνται κυρίως από Σηπτική δεξαμενή και απορροφητική τάφρο υπεδάφιας διάθεσης (φυσική επεξεργασία), χωρίς να απαιτείται δίκτυο αποχέτευσης.

Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περίπου 5 τέτοιες μονάδες.

Το κόστος κατασκευής τους υπολογίζετε σε 1.250 €/ ισοδύναμο κάτοικο και το ολικό κόστος σε 5 εκατομμύρια € (σχεδόν όσο κόστισε ο Βιολογικός καθαρισμός Καψαλίου) που θα βρεθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Υποδομές Μεταφορών – Αειφόρος Ανάπτυξη» του νέου ΕΣΠΑ.

Τα πλεονεκτήματα των (Σ.Ε.Α.Α) έναντι των άλλων πολύπλοκων συστημάτων είναι:

1.     Η ευκολότερη αδειοδότησή τους

2.     Το μικρότερο κόστος κατασκευής

3.     Οι ελάχιστες ζημιές λόγω απουσίας σύνθετου μηχανολογικού εξοπλισμού

4.     Το μικρότερο κόστος λειτουργίας

5.     Τελικά η μικρότερη επιβάρυνση του Δημότη από δημοτικά τέλη

Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου της Χώρας.

Θα αναθέσουμε ειδική μελέτη για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων.

Τα Σφαγεία που θα κατασκευαστούν θα περιλαμβάνουν αυτόνομη διαχείριση των αποβλήτων τους.

Β. ΟΜΒΡΙΩΝ

Κεντρικό σύστημα αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων δεν υπάρχει, εκτός από ένα μικρό τμήμα στο Δ.Δ Ποταμού και του Οικισμού της Χώρας(κατάλοιπο του έργου που είχε κατασκευαστεί επί Αγγλοκρατίας στο νησί). Στους περισσότερους οικισμούς η απορροή γίνεται διαμέσου των δρόμων και από εκεί μέσω φυσικών κλίσεων του εδάφους σε παρακείμενα ρέματα. Το γεγονός ότι εντός των κατοικημένων περιοχών υπάρχουν αρκετές αδόμητες επιφάνειες, συμβάλλει στην αποφυγή ακραίων προβλημάτων στην απορροή των ομβρίων. Ωστόσο οι καταστροφικές πλημμύρες του έτους 2000 και 2001 ανέδειξαν ότι ορισμένες περιοχές και οικισμοί είναι απροστάτευτες εφόσον η πλημμυρική παροχή ξεπεράσει ένα όριο(πιθανόν το όριο βροχής της 20ετίας). Συγκεκριμένα τέτοιες  περιοχές είναι η ευρύτερη περιοχή της Παλαιόπολης - Αβλέμονα, της Πλατέας Άμμου, της Αγίας Πελαγίας, του Διακοφτιού και του Καψαλίου. Και οι πέντε αυτές περιοχές αφορούν παραθαλάσσιους οικισμούς οι οποίο είναι χτισμένοι στην απόληξη προς τη θάλασσα απότομων ισοϋψών καμπύλων, καταλήγουν εντός τους απότομα ρέματα και χείμαρροι ενώ ανάντη τους δεν υπάρχει καμία  αντιπλημμυρική προστασία.

Στο πλαίσιο της πρόληψης φυσικών καταστροφών θα εκπονηθεί άμεσα μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας ειδικά των οικισμών αυτών και η οποία θα εντάσσεται στο πλαίσιο ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας για τα νησιά.

Το Σχέδιο αυτό θα μας υποδείξει τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές αυτές, τα οποία μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε από τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου, του ΠΕΠ Αττική και του Ε.Π «Περιβάλλον – Υποδομές Μεταφορών – Αειφόρος Ανάπτυξη» του νέου ΕΣΠΑ.