Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η ασφάλεια της ζωής, της περιουσίας των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών των νησιών μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για  μας.

Θα καταστρώσουμε Ολοκληρωμένο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιών, στο οποίο θα εξειδικεύεται κατά περίπτωση η βραχυχρόνια και μακροχρόνια δράση των κρατικών φορέων (Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, Υπουργείο Εσωτερικών), και των εθελοντικών ομάδων.

Το Σχέδιο θα καλύπτει κυρίως τους παρακάτω τομείς:

·         Προστασία από σεισμούς

·         Προστασία από πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα

·         Προστασία από πυρκαγιές – αντιπυρική προστασία

 

Προστασία από σεισμούς: Το νησί έχει καταταχθεί στη δυσμενέστερη από σεισμική άποψη ζώνη, με βάση τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους συντελεστές δόμησης και ύψη των οικοδομών,  όπως απέδειξε και τελευταίος σεισμός, προστάτευσε σε μεγάλο βαθμό τις κατασκευές του νησιού, ειδικότερα τις πιο καινούργιες. Στο πλαίσιο της μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ θα ληφθεί μέριμνα ώστε οι περιοχές που θα επιλεγούν για περαιτέρω δόμηση να έχουν την γεωλογική ασφάλεια.

Προστασία από πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα: Οι καταστροφικές πλημμύρες του έτους 2000 και 2001 ανέδειξαν ότι ορισμένες περιοχές και οικισμοί είναι απροστάτευτες εφόσον η πλημμυρική παροχή ξεπεράσει ένα όριο(πιθανόν το όριο βροχής της 20ετίας). Συγκεκριμένα τέτοιες  περιοχές είναι η ευρύτερη περιοχή της Παλαιόπολης - Αβλέμονα, της Πλατέας Άμμου, της Αγίας Πελαγίας, του Διακοφτιού και του Καψαλίου. Και οι πέντε αυτές περιοχές αφορούν παραθαλάσσιους οικισμούς οι οποίο είναι χτισμένοι στην απόληξη προς τη θάλασσα απότομων ισοϋψών καμπύλων, καταλήγουν εντός τους απότομα ρέματα και χείμαρροι ενώ ανάντη τους δεν υπάρχει καμία  αντιπλημμυρική προστασία.

·         Στο πλαίσιο της πρόληψης φυσικών καταστροφών θα εκπονηθεί άμεσα μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας ειδικά των οικισμών αυτών. 

Το Σχέδιο αυτό θα μας υποδείξει τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές αυτές, τα οποία μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε από τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου, του ΠΕΠ Αττική και του Ε.Π «Περιβάλλον – Υποδομές Μεταφορών – Αειφόρος Ανάπτυξη» του νέου ΕΣΠΑ.

·         Απαιτείται να υπάρχουν σε μόνιμη βάση τουλάχιστον 300 σκηνές με κουβέρτες, αλλά και κατάλληλος χώρος για τη φύλαξη και την ανάπτυξή τους.

 

Προστασία από πυρκαγιές – αντιπυρική προστασία: Σε ότι αφορά την αντιπυρικής προστασίας, το νησί γενικότερα, λόγω της μεγάλης του έκτασης και της πλούσιας χλωρίδας που έχει, είναι ευάλωτο σε μεγάλες πυρκαγιές. Χαρακτηριστική είναι η φωτιά του έτους 2000(ξεκίνησε από τη χωματερή του Λαχνού), όπου κατέστρεψε τεράστιες εκτάσεις(14.000 στρέμματα) χωρίς να μπορέσει να την αντιμετωπίσει η κρατική μηχανή. Οι καταστροφές δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία τα τελευταία 30 χρόνια έχει καταστραφεί από πυρκαγιές το 25% της συνολικής έκτασης του νησιού(περίπου 70.000 στρέμματα).

 

Στο νησί εδρεύει πυροσβεστικός σταθμός με κατάλληλα οχήματα, όπως υπάρχει διαθέσιμος εθελοντικός στόλος βυτίων από τους μελισσοκόμους κυρίως ή ιδιώτες και περίπου 13  δεξαμενές ύδατος σε επιλεγμένα σημεία, όπως και περιορισμένοι πυροσβεστικοί κρουνοί.. Ωστόσο απουσιάζει σχέδιο σταδιακής δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, οι οποίες θα προστατεύουν από την ανεξέλεγκτη επέκταση των πυρκαγιών, όπως και άλλων προληπτικών μέτρων δασικού χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο αυτό άμεσα:

·         Θα τοποθετηθεί τουλάχιστον ένας κρουνός σε κάθε οικισμό, σε κάθε παραλία, σε κάθε μοναστήρι και γενικά σε κάθε χώρο συνάθροισης κοινού (εκτεινόμενος αριθμός 103 κρουνοί)

 

·         Θα δημιουργηθεί Δημοτικό Μητρώο Βυτιοφόρων και Μηχανημάτων όπου θα είναι σε επιφυλακή συγκεκριμένες μέρες και ώρες τις κρίσιμες περιόδους

 

·         Θα γίνει επέκταση του αγροτικού – δασικού δικτύου σε συνεργασία με την πυροσβεστική και δασική υπηρεσία και θα χρηματοδοτηθεί από σχετικές πιστώσεις της δασικής, και το Πράσινο Ταμείο, μαζί με άλλες συναφείς δράσεις.

 

·         Θα τοποθετηθούν κατάλληλα παρατηρητήρια (κιόσκια) σε 10 ψηλά σημεία των νησιών στα οποία μπορεί, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες να υποστηρίζονται από την Εθελοντική Ομάδα.

 

·         Θα προμηθευτούμε κατάλληλο ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης σε περίπτωση πυρκαγιάς και τηλεειδοποίησης σε συνεργασία με την πυροσβεστική και τη δασική υπηρεσία (χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο).

 

·         Θα εκπονήσουμε σχέδιο απεγκλωβισμού από κάθε χώρο συνάθροισης κοινού (παραλίες που υπάρχουν μοναδικοί δρόμοι, μοναστήρια κλπ). Το σχέδιο αυτό θα αναφέρει το Ποιος κάνει Τι και Πότε σε περίπτωση κινδύνου.

 

·         Συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

 

Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικές δράσεις του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας που θα εκπονήσουμε σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, την Πυροσβεστική και κατά περίπτωση με το Λιμενικό Σώμα και θα είναι συμβατό με αυτό της Κεντρικής Διοίκησης..