Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ


ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Στο νησί σήμερα σώζονται πολλά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, που αποτελούν τους αδιάψευστους μάρτυρες της μακρόχρονης πορείας του στους αιώνες.

Τα περισσότερα αυτά δεν έχουν αξιοποιηθεί,  βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης και βέβαια δε συμβάλλουν όσο έχουν τη δυνατότητα στην ενίσχυση του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος των νησιών μας.

Για το λόγο αυτό θα συνεργαστούμε με το Υπουργείο Πολιτισμού (Αρχαιολογικές Υπηρεσίες),την Περιφέρεια, Πανεπιστήμια, Μητρόπολη, φορείς ή κινήσεις πολιτών που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται για τα μνημεία του Πολιτισμού ώστε να καταστρωθεί σε Δημοτικό επίπεδο ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης όπου κατελάχιστον θα περιλαμβάνει:

·         Εξασφάλιση το κτιρίου της Αστυνομίας στην Χώρα ώστε να επεκταθεί η Λαογραφική Συλλογή Κυθήρων. Το κτίριο ανήκει στον Δήμο.

·         Εξασφάλιση κτιρίων στον Μυλοπόταμο (Παλαιό Αγγλικό Σχολείο) και στον Ποταμό (κτίριο του Αστικού Σχολείου). Τα δύο αυτά κτίρια θα χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία μονάδων της Λαογραφικής Συλλογής. Η εξακτίνωση αυτή θα λειτουργήσει διττά: Πρώτον θα δημιουργήσει πόλους έλξης επισκεπτών και δεύτερον θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

·         Συντήρηση και ανάδειξη της Παλαιόχωρας

·         Συντήρηση και ανάδειξη του Κάστρου της Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου

·         Ανάδειξη του Καστέλλου στον Αβλέμονα

·         Ανάδειξη του Παλαιοκάστρου

·         Σύνδεση των μονοπατιών του νησιού με τους αρχαιολογικούς χώρους. Συνεργασία με το ΚΙΠΑ και ανάδειξη νέων διαδρομών

·         Την αποπεράτωση του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Χώρα  υποστηρίζοντας τη Μητρόπολη διευθετώντας τις πολεοδομικές εκκρεμότητες

·         Τη Συντήρηση και Ανάπλαση  των Παλαιοχριστιανικών, Βυζαντινών και Νεότερων Ναών και Μονών των νησιών σε Συνεργασία με τη Μητρόπολη, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εγχώριο Περιουσία για την προώθηση των απαιτούμενων Ενεργειών.

·         Δημιουργία Μουσείου Εικονικής Πραγματικότητας όπου θα παρουσιάζονται τα Μνημεία των Νησιών μας.

·         Ανάπλαση, Ανάδειξη και Προβολή των Μνημείων της Φύσης όπως Παραδοσιακών Πηγών, Σπηλαίων, Γεφυρών του Νησιού όπως οι πηγές Τριφυλλιανίκων, Μητάτων, Βιαραδίκων,  Καραβά,  Λογοθετιανίκων κλπ, τα σπήλαια Αγίας Σοφίας Καλάμου, Αγίας Σοφίας στην Αγία Πελαγίας, και οι γέφυρες της Αγγλοκρατίας.

·         Ανάπλαση και Ανάδειξη Ιστορικών – Παραδοσιακών Κτιρίων όπως λιόσπιτα, ελαιοτριβεία, ανεμόμυλοι κλπ με υποστήριξη των ιδιοκτητών τους να ενταχθούν σε επιδοτούμενα προγράμματα.

·         Ένταξη και συμμετοχή των Κυθήρων και των Αντικυθήρων στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τις ξερολιθιές

·         Ενθάρρυνση και υποστήριξη  νέων κυρίως για τη δημιουργία επιχειρήσεων τύπου  (ΚοινΣεπ) στον τομέα του Πολιτισμού οι οποίες θα παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ξενάγησης στους Επισκέπτες του νησιού στους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος σε συνεργασία με το Δήμο και τους εμπλεκόμενους στον Τουρισμό επιχειρηματίες. Τέτοιας μορφής επιχειρήσεις μπορεί να εξασφαλίσουν με τη συνεργασία του Δήμου και του Υπουργείου Πολιτισμού την 24η λειτουργία των χώρων αυτών.

·         Στους περιβάλλοντες χώρους των παραπάνω περιοχών ο Δήμος μπορεί να δημιουργήσει microKiosk  προς εκμετάλλευση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών, θα τα  παραχωρεί σε επιχείρηση τύπου ΚοινΣεπ η οποία θα έχει και την ευθύνη λειτουργίας και ασφάλειας των μνημείων.

·         Την ενθάρρυνση της συνέχισης της αρχαιολογικής ανασκαφής από τους γνωστούς φιλοκυθήριους αρχαιολόγους παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εφόδια που απαιτούνται για το σκοπό αυτό.

 

Στο πλαίσιο υλοποίησης της μελέτης για το ΣΧΟΟΑΠ (Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης) του Δήμου, θα επανεξεταστούν τα όρια των Αρχαιολογικών Ζωνών με σκοπό την ορθολογικότερη οριοθέτησή τους.

 

Σε κάθε περίπτωση ο Πολιτισμός αποτελεί κύρια συνιστώσα του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση του δε μπορεί να γίνεται αποσπασματικά.

 

Οι περισσότερες από τις παραπάνω δράσεις μπορεί να χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.