Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ


ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

Για μας τα Αντικύθηρα αντιπροσωπεύουν μια αδιαίρετη ενότητα του ενιαίου Δήμου Κυθήρων.

Οι Αντικυθήριοι είναι ισότιμοι Δημότες με τους κατοίκους των Κυθήρων.

Παρόλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια δεν επιτεύχθηκε ο στόχος αυτός στην Πράξη.

Οι ανισότητες και τα προβλήματα παρέμειναν, αν δεν εντάθηκαν.

 

Για το λόγο αυτό σε όλες τις επιμέρους πολιτικές που ανακοινώνουμε

(Συγκοινωνία, Θεσμικές παρεμβάσεις, Εγχώριος Περιουσία,  Έργα Υποδομής, Υγεία, Πολιτισμός, Τουρισμός, Πρωτογενής Τομέας κλπ).

 έχουν ενταχθεί δράσεις  και έργα ισότιμα για τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα

 

Ενδεικτικά προγραμματίζουμε:

 

Για το Ελικοδρόμιο και το Λιμάνι

1.     Άμεση Ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων εργασιών, αλλά και διαδικασιών ώστε να επιτευχθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ελικοδρομίου.

Επιδίωξη πρόσληψης από την ΥΠΑ υπαλλήλου από τους μόνιμους κατοίκους του νησιού για την παρακολούθηση της λειτουργίας του.

2.     Ανάθεση μελέτης για τη συντήρηση και βελτίωση των επιχειρησιακών χαρακτηριστικών του Λιμανιού. Στη μελέτη θα περιλαμβάνεται επίσης η δυνατότητα επικαιροποίησης παλαιότερης για τη δημιουργία πλωτής μαρίνας προσέλκυσης τουριστικών σκαφών. Η μελέτη αυτή θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Λιμενικού Ταμείου.

3.     Άμεση ανάθεση μελέτης χωροθέτησης υδροδρομίου

 

Ανάπτυξη Υποδομών Τηλεϊατρικής στο Περιφερειακό Ιατρείο  των Αντικυθήρων

Πενταετές πρόγραμμα συντήρησης του αγροτικού δικτύου με έργα αυτεπιστασίας.

Ετήσιο Πρόγραμμα Συντήρησης και Αναβάθμισης όλων των δρόμων που οδηγούν σε παραλίες και περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος (αρχαιολογικές, θρησκευτικές, μνημεία της φύσης κλπ)

Εγκατάσταση Εναλλακτικού Συστήματος Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων (Σ.Ε.Α.Α)

Σύνταξη Ολοκληρωμένου Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας

Δημιουργία Γραφείου του  Δήμου στον Πειραιά  για την εξυπηρέτηση των Κυθηρίων και Αντικυθηρίων της Αθήνας, αλλά και των κατοίκων του Νησιών μας. Η στέγαση του Γραφείου μπορεί να γίνει σε χώρο της Περιφέρειας, κάποιου Κυθηραικού Σωματείου ή κτιρίου του Δήμου.

 

Ειδικά (πέραν των οριζόντιων δράσεων που αφορούν και τα δύο νησιά) στους Τομείς Πολιτισμός, Περιβάλλον, Τουρισμός)  για τα Αντικύθηρα:

1.     Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κατά τη σύνταξη της μελέτης του Σχεδίου Χωρικής - Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π) που αφορά τα Αντικύθηρα θα χωροθετήσουμε το Διαδραστικό πολιτιστικό περιβαλλοντικό πάρκο Αντικυθήρων. Πρόκειται για το χώρο που γίνονται ανασκαφικές δραστηριότητες, αλλά και παρατηρήσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα.  Έτσι  θα δώσουμε τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους επιστήμονες, φοιτητές ή επισκέπτες να έχουν πεδίο δραστηριότητας όλο το χρόνο, δίνοντας ζωντάνια στο νησί, τονώνοντας την τοπική οικονομία.

2.     Δημιουργούμε  μόνιμη Δομή – Μουσείο – Φιλοξενίας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και  κατάλληλη διαδικτυακή πύλη προβολής. Η ύπαρξη του εκθέματος στο νησί αποτελεί από μόνο του ισχυρό πόλο έλξης παγκοσμίως, γεγονός που θα εκμεταλλευτούμε στο πλαίσιο  του ολοκληρωμένου προγράμματος  τουριστικής προβολής των νησιών μας.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν από πιστώσεις του νέου ΕΣΠΑ και ειδικότερα του Ε.Π «Περιβάλλον – Υποδομές Μεταφορών – Αειφόρος Ανάπτυξη», του ΠΕΠ Αττική 2014 – 2020 και του Πράσινου Ταμείου.

 

 

Ωστόσο λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων  που εμφανίζουν τα Αντικύθηρα:

 

Δεσμευόμαστε

 

να συντάξουμε ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για το νησί

στο οποίο θα ενσωματώσουμε όλα τα απαραίτητα Έργα και Δράσεις

που πρέπει να γίνουν στο νησί.

 

σε συνεργασία

 

με τους κατοίκους,

το Συμβούλιο της Δημοτικής  Κοινότητας,

αλλά και την Ένωση των Απανταχού Αντικυθηρίων 

 

Η χρηματοδότηση του Προγράμματος αυτού θα γίνει πρωτίστως

από πόρους του ΠΕΠ Αττική 2014 – 2020 και ίδιους πόρους του Δήμου

και δευτερευόντως από πόρους του Ειδικού Προγράμματος για τα νησιά του Αργοσαρωνικού το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στις θεσμικές διεκδικήσεις μας.

 

                         Είναι Δέσμευση που χρωστάμε στα Αντικύθηρα!