Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Τουρισμός σαν αυτόνομη δραστηριότητα συνείσφερε περίπου το 16 % του ετήσιου εισοδήματος στο νησί μέχρι το 2007. Σήμερα μετά την πτώση του τζίρου των άλλων κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας(π.χ οικοδομικής) εκτιμάται ότι συμβάλλει περίπου στο 30% . Σε απόλυτες τιμές όμως το εισόδημα από τον τουρισμό δεν αυξήθηκε διότι αφενός έχουμε σημαντική μείωση τιμών, αφετέρου δεν επιμηκύνθηκε η τουριστική περίοδος παρόλο που αυξήθηκαν οι επισκέπτες των νησιών μας.

Έτσι πέρα από τα παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενα και αυτονόητα όπως:

1.   Τη συνεδρίαση σε μόνιμη βάση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου, οι αποφάσεις της οποίας πρέπει να υλοποιούνται από το ΔΣ.

2.   Την Αξιοποίηση και Προβολή του Δημοτικού Camping στο Καψάλι και στην Παλαιόπολη για την Προσέλκυση κυρίως Νεανικού Τουρισμού και τη δημιουργία αντίστοιχης υποδομής στα Αντικύθηρα.

3.   Τη Συνεχή Επιμόρφωση, Ευαισθητοποίηση και Ενημέρωση των Επαγγελματιών του Τουρισμού με τη Διοργάνωση  Σεμιναρίων και Ημερίδων.

4.   Την απονομή στις καλλίτερες παραλίες μας της «Δημοτικής Γαλάζιας Σημαίας», την οποία θεσμοθετούμε άμεσα, σαν κίνητρο στους επαγγελματίες και ομάδες εθελοντών.

5.   Την ουσιαστική συμμετοχή σε θεματικές εκθέσεις και την επαφή με tour operators της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο να συμπεριληφθούν τα Κύθηρα και  τα Αντικύθηρα στα προσφερόμενα πακέτα διακοπών τους

6.   Τη συνεννόηση με την Περιφέρεια Κρήτης και Πελοποννήσου, ώστε να συμπεριληφθούμε στις δράσεις της δικής τους τουριστικής προβολής κλπ

 

Άμεση προτεραιότητα μας είναι:

  • H εκπόνηση Ολοκληρωμένης Μελέτης Τουριστικής Ανάπτυξης των νησιών μας. Θα περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για τα Αντικύθηρα και τις βραχονησίδες γύρω από τα νησιά μας.
  • Η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος  τουριστικής προβολής των νησιών μας στα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Ελλάδας και του κόσμου, ενεργοποιώντας προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επικοινωνίας και του θεάματος

Μόνο με τον τρόπο αυτό θα κωδικοποιήσουμε τεκμηριωμένα το τουριστικό μας προϊόν, θα δούμε τις απαραίτητες ενέργειες ή έργα που πρέπει να κάνουμε σε τοπικό επίπεδο, θα προσδιορίσουμε και τις «Ομάδες Στόχους Επισκεπτών» στις οποίες θα απευθυνθούμε μέσα από τη στοχευμένη τουριστική προβολή.

Παράλληλα καθιερώνουμε πλήθος θεσμών (βλέπε Κεφάλαιο Προγράμματος «Θεσμοί») – δηλαδή δράσεις ελάχιστου κόστους αλλά μεγάλης αποτελεσματικότητας - οι οποίοι στοχεύουν στην προώθηση και προβολή των νησιών μας σε όλο τον κόσμο. Τοπικά προϊόντα, υπηρεσίες, τουρισμός θα συνυπάρχουν, σε κάθε ένα από τους θεσμούς.

Σε κάθε επιμέρους πολιτική μας υπάρχει ενταγμένη η παράμετρος τουριστική ανάπτυξη. Εξάλλου δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς διότι είναι άμεσα συνδεδεμένη τόσο με τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, την Υγεία, το Νερό, τα Απορρίμματα, τη Συγκοινωνία κλπ (βλέπε ειδικά μέτρα σε κάθε ένα τομέα).

 

 

Ειδικά για τα Αντικύθηρα (πέραν των οριζόντιων δράσεων που αφορούν και τα δύο νησιά)

1.     Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κατά τη σύνταξη της μελέτης του Σχεδίου Χωρικής - Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π) που αφορά τα Αντικύθηρα θα χωροθετήσουμε το Διαδραστικό πολιτιστικό περιβαλλοντικό πάρκο Αντικυθήρων. Πρόκειται για το χώρο που γίνονται ανασκαφικές δραστηριότητες, αλλά και παρατηρήσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα.  Έτσι  θα δώσουμε τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους επιστήμονες, φοιτητές ή επισκέπτες να έχουν πεδίο δραστηριότητας όλο το χρόνο, δίνοντας ζωντάνια στο νησί, τονώνοντας την τοπική οικονομία.

2.     Δημιουργούμε  μόνιμη Δομή – Μουσείο – Φιλοξενίας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και  κατάλληλη διαδικτυακή πύλη προβολής. Η ύπαρξη του εκθέματος στο νησί αποτελεί από μόνο του ισχυρό πόλο έλξης παγκοσμίως, γεγονός που θα εκμεταλλευτούμε στο πλαίσιο  του ολοκληρωμένου προγράμματος  τουριστικής προβολής των νησιών μας.

 

Οι παρεμβάσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν από πιστώσεις του νέου ΕΣΠΑ και ειδικότερα του Ε.Π «Περιβάλλον – Υποδομές Μεταφορών – Αειφόρος Ανάπτυξη», του ΠΕΠ Αττική 2014 – 2020 και του Πράσινου Ταμείου.